Stratolaunch égi kilövőpad idén már felszáll

A Stratolaunch, a világ legnagyobb égi kilövőpadját megálmodó és gyártó vállalat a Microsoft társalapító Paul Allen cége volt, sajnos az amerikai milliárdos pár hónapja elhunyt. Így már nem érhette meg, amikor az óriásgép egy hete nagy sebességű sikeres gurulópróbát tett.

Allen olyan milliárdos befektető volt, aki álmai irányában soha nem sajnálta a pénzt, most ezeket a pótlólagos forrásokat veszítette el ez a hatalmas projekt. Allen a cimképen látható komplex megoldásra törekedett, hogy olyan egyszerű és olcsó legyen az űrbe jutás, mintha egy jegyet vennél egy repülőgépre.

Hirdetés

Ehhez a repülőgépként közlekedő égi kilövőpad mellett, amely a szárnya közepén az űreszközt nagyjából 10 kilométer magasságból képes indítani, többek között visszatérő űreszközöket is fejlesztett, köztük a képen látható hidrogénhajtóműves rakétát.

Stratolaunch

Ezeket a Stratolaunch – feltehetően a korábbi milliárdos háttér hiánya miatt – leállította, minden erejével az óriás idei levegőbe emelésére koncentrál. Sok sikert hozzá.

Stratolaunch

A búcsúképen az alapító nem akárhol, hanem a Stratolaunch tandem óriásgép 117 méter fesztávú szárnyán áll gyárban, ami 20 méterrel nagyobb Howard Hudges hetven éve egy alkalommal repült Hercules nevű óriás hidroplánjánál. És 30 méterrel nagyobb az Antonov An-225-nél, ami ma a világ legnagyobb repülőgépe.

Forrás: Stratolaunch

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »