SpaceX Falcon rakétája most a szárazföldre ereszkedett le

Így jött tegnap haza a SpaceX Falcon 9 egyébként 70 méter magas hordozórakétája. Méghozzá nem is akárhova, hanem a NASA Kennendy Űrközpontjába Floridába, ahol most végeztek a világon előszőr magánűrhajó kilövést és rakéta visszafogadást. A SpaceX nagyfőnök, Elon Musk tette közzé róla ezt a
videót, rá kell kattintani, hogy elinduljon..

Amióta visszahozzák a rakétát, azóta többször landolt az drónhajón. Az újrafelhasználás mindennapossá tételével sokkal olcsóbban lesznek majd a bérfuvarok, nemcsak a NASA, hanem az üzleti élet számára is.

Ez volt a 10-ik szállítmány, amit a SpaceX Dragon teher űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra visz. Igazából soha nem értettem, hogy a 300-400 kilométer magasan köröző Nemzetközi Űrállomáshoz miért tart két napig az út. A 2,5 tonna tömegű szállítmány többsége nem az űrhajósoknak küldött ellátmány, hanem a kísérletekhez szükséges anyagok teszik azt ki.

Hirdetés

Mivel egy mikrobiológus űrhajósnő is dolgozik most az ISS-en, ezért 40 darab egér és baktériumok is utaznak a kísérletekre. Az egereknek különleges szállás terveztek, hogy bírják a súlytalanságot.

Már régóta robotkarral fogják be, „pecázzák ki” az űrhajókat az ISS-en dolgozók, amit most a francia űrhajós kezel majd.

(Forrás: SpaceX)

1 hozzászólás a “SpaceX Falcon rakétája most a szárazföldre ereszkedett le” bejegyzéshez

 • 2017-02-20 19:53
  Permalink

  „ahol most végeztek a világon előszőr magánűrhajó kilövést és rakéta visszafogadást”
  A leszállás már a Cape Canaveralon volt, ahol ez a harmadik volt.

  „Az újrafelhasználás mindennapossá tételével sokkal olcsóbban lesznek majd a bérfuvarok, nemcsak a NASA”
  NASA nem tudom engedélyezi-e az újrahasznált rakétákat, egyelőre kétlem.

  „Ez volt a 10-ik szállítmány, amit a SpaceX Dragon teher űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra visz.”
  CRS-7-nek csúnya vége lett, így igazából csak 9. A két demó repülést beszámítva lehet 10 vagy 11 (csak az egyik csatlakozott az űrállomással)

  „Igazából soha nem értettem, hogy a 300-400 kilométer magasan köröző Nemzetközi Űrállomáshoz miért tart két napig az út. ”
  Többnyire azért, mert köröz és pontosan ugyanott kell lenni pontosan ugyanolyan kerigés pályán. Kilövéskor nem lehet pontosan tudni hol kötünk ki, így akkor kell megtervezni a pályamódosításokat, és utolérni az űrállomást sem megy gyorsan mert alig különböznek a keringések, plusz felváltva kell a bolygó két oldalán módosítani ami megint várakozás. Az út vége a leglassabb, mert az űrállomást biztonságosan akarják megközelíteni, azaz ha véletlenül nem működne a ‘fék’ akkor ne tarolják le az egészet.
  Plusz korlátozott a pályamódosítások lehetősége is, az űrben általában kivárják a dolgokat.
  De van ‘expressz’ üzemmódja a Szojuznak ami csak 4 keringés = 6 óra hosszú.

  Válasz erre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »