Veronai buszkatasztrófa sérültjeinek hazaszállítása légi úton

A veronai buszkatasztrófa hős tornatanárát és feleségét a magyar TrustAir Aviation repülőgépe tegnap az esti órákban szállította haza Budapestre. Telefonon érdeklődtünk a légi betegszállító cégnél a részletekről.

A cég ügyvezetőjétől Dr. Túri Pétertől megtudtuk, hogy a cég stratégiai partnerségben áll az Országos Mentőszolgálattal, ezért a légi betegszállítást a magyar állam nevében, a finanszírozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábbi nevén OEP) tegnap tőlük rendelte meg három főre. A képeken látható Piper Cheyenne PA-42 IIIA mentőrepülőgép két beteget szállíthat egy időben két hordágyon, egy orvos és egy mentőtiszt vigyáz rájuk a fedélzeten.

A helyszíni tudósításokból kiderült, hogy a házaspárt szörnyű tragédia érte. A buszkatasztrófában mindkét gyermeküket elvesztették, a többi gyermek mentése során pedig súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Légi úton történő hazaszállításuk azért merült fel, mert a 8-10 órán át tartó földi mentőszállítással szemben a repülési idő csak másfél óra körüli, és általános állapotukat ez a szállítási mód kevésbé terheli meg.

Hirdetés

A mentőrepülőgép tegnap a veronai reptéren várta a kinti olasz orvosi és a helyszíni magyar mentőközpont döntését, hogy a súlyos beteg házaspár légi úton szállítható-e. Miután ez eldőlt, a veronai repülőtérre szállított betegeket két hordágyon elhelyezték a repülőgépben, amely egy óra negyven perc alatt repült velük haza Ferihegyre.

A velük utazó vezető mentőtiszt elmondása szerint a súlyos trauma és égési sérülések ellenére a repülőúton nem történt semmilyen rendkívüli esemény.

A súlyos sérülteket a repülőtérről a képen látható mentőhelikopter vitte az égési sérülteket magas fokon ellátó Honvédkórházba, ott levő heliporton leszállva a házaspár összesen bő két órán belül hazaérkezett Olaszországból.


Fotó: MTI

A veronai buszkatasztrófa harmadik súlyos sérültjét, egy testnevelő tanárt ma napközben szintén a korább leírtakhoz hasonló módon a TrustAir Aviation szállított haza gyógykezelésre.

A nemzeti gyásznapon a légi szállítással hazahozott betegeknek minél hamarabbi gyógyulást kívánunk.

(Többi kép: TrustAir Aviation)

1 hozzászólás a “Veronai buszkatasztrófa sérültjeinek hazaszállítása légi úton” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »