VoloDrone a permetezéstől a teherszállításig

A Volocopter nemcsak a városi légitaxi szolgáltatásban az egyik világelső fejlesztő cég, hanem az ugyanarra a technológiára épülő nem személyszállítási célú drón szolgáltatásokban is.

A John Deere céget csak a repüléskedvelőknek kell bemutatnom. Boldogult úrfi koromból egy emlék egy szántó bemutatóról. Zetor kontra John Deere traktor. Utóbbiban akkor harminc évvel ezelőtt légkondicionálás, sávtartó robotpilóta, mögötte kétszer annyi eke, ment, mint kés a vajban. A traktoros megjelenése tiszta pilótaruha, mindezek nem voltak meg az akkor általános szocialista Zetor traktorban.

Az új korszakra készülve, amikor nem a traktorok vontatta permetezőgépek lesznek többségben, közösen fejlesztettek egy növényvédő permetező drónt. Ebben a 200 kilós emelési képesség és ma egy töltéssel a fél óra stabil üzemidő teszi őket a világon a sor elejére. Az elemek cseréje nem tart tovább, mint a tartályok feltöltése permetező szerrel.

VoloDrone
VoloDrone

A légi permetezés új korszaka köszönt be, hiszen a drón programozható robotrepülésre, vagy vezethető az ültetvény széléről vagy távolról. Nagyon alacsonyan, a felszíni domborzatot követve 6 hektár óránkénti permetezési teljesítménnyel képes pontosan repülni. Szerintem a szőlő, gyümölcsös, szántóföldi zöldség növényvédelme lesznek a preferáltak, bár ma a nagy hatású szerekből kevés kell, így máshol is alkalmazható.

Egy további előny, amit nemrég egy drón bemutatón láttam és filmeztem. Ha a permetezendő növényi kultúra földjének GPS paramétereit összekötjük, akkor a VoloDrone centire repüli le a széleket is, nincs fölösleges permetezőszer kiszórás. A robotpilóta a kisebb szelet is tudja kezelni.

VoloDrone

Általánosságban a VoloDrone egy nagy teljesítményű drón, amely 200 kg hasznos teher szállítására képes maximum 40 km távolságig. De végezhet ekkora teherrel különleges emelési feladatokat, menthet személyt kosárban és még lehetne sorolni az alkalmazásokat.

Forrás: Volocopter GmbH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »