Volocopter légitaxi bemutatkozás Szingapúrban

A héten tartották Szingapúrban az Intelligens közlekedési rendszerekkel foglalkozók világkongresszusát, ahova meghívták a címképen láthatóan a jövő szakembereit is. Ők a csoportképnek a helyszínét az új Voloport állomáson választották a Marna Bay-en. Nem véletlenül, mert a levegő Mercedesze repülésével együtt ez volt a kongresszus legnagyobb attrakciója.

Kezdetnek nézze meg videó összeállításomat a Volocopter elektromos hajtású légitaxi szingapúri bemutatkozásáról.

Először mutatták be a világon a pilóta nélküli légi taxi három eleméből kettőt együtt. A Voloportot, a földi állomást, ahol mobiltelefonon megrendelted a légi taxi utadat, arcfelismeréssel küldenek ki a taxidhoz. Beülsz és az tudja, hogy melyik állomásra mész majd.

Itt még kicsit szűkmarkúan bántak a repüléssel, mert csak a pilótás változat kapott engedélyt, az is csak pár nappal a repülés előtt. Pedig egy hónappal ezelőtt Stuttgartban nagy sikerrel tartott bemutatót a robot Volocopter változat. Talán elegánsabb lett volna, ha a Volocopter már a Voloport starthelyéről szállt volna fel, de hát ami késik, az nem múlik. A Voloportot a Marina Bay-en a Skyport építette és ő fogja majd különböző változatait gyártani is.


Bezzeg a földi autonóm taxik már robotolhattak

A földi állomás, amely egy épület tetején is lehet, és a pilóta nélküli légitaxi mellett a harmadik elem az irányító rendszer. Érdekes, hogy légi folyosókat választottak ennek alapjául, ahol egyfelé tarthat majd a repülés. Kezdetben biztos az öböl és a reptér közötti út lesz a legnépszerűbb. A 17 perc nemcsak gyorsabb, hanem közben kapsz egy városnézést is. Én annak idején taxival mentem a Changi reptérre, közel egy óra volt oda az út.

A Volocopter másik földi állomása a VoloHub, ahol a videómon láthatóan robotok cserélik az aksikat, vonják ki, vagy teszik be a forgalomba a szükséges légi taxikat. Ma még nagyjából 30 kilométer a hatótávolság, 100 kilométeres utazó sebességgel. Most a bemutatót 40 méter magasan repülték, a szolgálati magasság később ennél majd nagyobb lesz, 100-200 méter közötti.

Végül a levegő Mercédesze igazán elegáns változattal rukkolt ki nemrég. A képen az új Volocopter típus, a VoloCity. Nemsokára ő fog majd repülni talán Szingapúrban is.

A videó forrása is a Volocopter és a Skyport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »