Mentőernyő helyett vészhelyzeti robotpilóta

Világszenzáció a Garmin Autoland, amely gombnyomásra robotpilótával biztonságosan leszáll az elérhető reptérre.

Hirdetés

Kisgépeken eddig az utolsó megoldás a pilóta és az utasok megmentésére a beépített mentőernyő volt. Ezt sokszor a repülőgép meghibásodás nélkül nem élte túl, de legalább életben maradtak az emberek.

A kisgépes fedélzeti avionatika, a fedélzeti repülésirányitás nagyágyúja, a Garmin Aviation pár napja bemutatott egy új eszközt a vészhelyzet kezelésére, amit Garmin Autoland-nek neveztek el.

Egy gomb a műszerfalon vagy az utastér felett, amit bárki megnyomhat és akkor a rendszer átveszi a repülőgép felett az irányítást. Ez egy vészleszállító rendszer, amely megkeresi a legközelebbi fogadóképes repülőteret. Értékeli a repülést befolyásoló adatokat és ahogy a videón látható, biztonságos landolást vezényel.

A repülőgép tulajdonosok szervezete, az AOPA múlt heti, október 31-én publikált videójának elején egy Piper gépen is bemutatta, hogy működik ez a valóságban.

Mentőernyő

Nyilván ez a mesterséges intelligencia egyszerűbb műveletekre is képes, mint például felszállás vagy útvonalrepülés akár bemondásra is. Így a Garmin is csatlakozik azokhoz a cégekhez, amelyek a szélesebb értelemben vett pilóta nélküli légi taxik fejlesztésével foglalkoznak.

Forrás: Garmin Aviation

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »