Wizz Air a Kormányváróban, Marosvásárhely, Kazany, utaskezelés

Tegnap délután a repülőtéri Kormányváróban tartott sajtótájékoztatón vettem részt.

A Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy októbertől a légitársaság naponta közlekedő járattal köti össze az erdélyi Marosvásárhelyet a magyar fővárossal, valamint új útvonalat indít Budapestről az oroszországi Kazanyba.

A miniszter a bejelentések kapcsán a magyar nemzeti érdeket emelte ki, miszerint

A magyar kormány számára különösen fontos, hogy olyan együttműködési lehetőségeket keressen, amelyek elősegítik a nemzeti érdek érvényesülését. Ilyen együttműködést folytatunk a Wizz Airrel. Nemzeti érdek, hogy a határon túli magyar közösségekkel könnyű és akadálymentes legyen a kapcsolattartás, és az is, hogy gyors és hatékony összeköttetésekkel segítsük elő a külgazdasági sikereket. Ennek jegyében örömmel jelentjük be, hogy októbertől naponta közlekedő repülőjárat köti össze Budapestet Marosvásárhellyel, még élőbbé téve a kapcsolatot Marosvásárhely és térsége, illetve a magyar főváros között. Másik bejelentésünk, hogy közvetlen járat indul a magyar fővárosból Kazánba. Az Európai Unió tagállamai közül csak Magyarország rendelkezik főkonzulátussal a Tatár Köztársaság fővárosában, és gazdasági sikerének köszönhetően a régió fontos felvevőpiaca a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak, illetve a magyarországi olajimport szempontjából is fontos szerepet játszik.

Marosvásárhely a több órás autóút helyett 2006 óta már 40 perc alatt is elérhető a Wizz Air járataival. A téli menetrendben a jelenleg heti két járat helyett naponta lesz közvetlen járat.

Kazany jó választás, tavaly jártunk ott a Red Bull Air Race futamán, hangulatos, biztonságos és különleges város. A kazanyi járat megnyitásával kapcsolatban megtudtuk, hogy 2015 óta folytak tárgyalások Oroszországgal. Módosították a bilaterális légügyi egyezményt, amelyet az orosz fél is jóváhagyott, a magyar állam pályázatot írt ki a szolgáltatás teljesítésére, amelyet a Wizz Air nyert meg. Így október végétől szerdán és vasárnap közlekedhet közvetlen járat Budapest és Kazany között.

A sajtótájékoztatón a kérdések során a miniszter elmondta, hogy az utaskezelésre vonatkozó törvényeket a Wizz Air légitársaságnak is be kell tartania.

A vezérigazgató a késésekre, utaskezelésre adott válaszaiból készítettem egy videós hang összeállítást, bónusszal a végén. Ha meghallgatja, megtudhatja, mit tesz a légitársaság ebben a kérdésben és hova repülhetnek majd a Wizz Air extra hosszútávú Airbuszai 2023 után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »