Adria Tehnika fedélzeti internetet telepit a repülőgépekre

Adria Tehnika fedélzeti internetet telepit Eurowings gépekre, a szlovén repülőgép karbantartó és javító cég arról küldött hírt, hogy befejezte az első Eurowings gépen a fedélzeti internet telepítési munkát.

Aki szállt már fel véletlenül bekapcsolt mobiltelefonnal, az már láthatta, hogy egy viszonylag kis magasság után is már megszűnik a jel. Ahhoz, hogy fedélzeti internet legyen a gépen, ahhoz vételi eszközt kell rá telepíteni. A videó nyitóképén mutatják is, hátul a törzsön a függőleges vezérsík előtt látható egy kis púp vagy sapka, abban levő eszköz veszi a műholdról a mobiljelet.

Hirdetés

Korábban már bemutattuk a Lufthansa fedélzeti internet rendszerét, amiből újból idetesszük a grafikát.

Az Adria Technika a fedélzeti internet telepítése során az Airbus A319 típusú repülőgépre nagy műholdas antennát szereli fel és burkolja a törzsön kívül, építi hozzá az elektromos alkatrészeket a műholdas kommunikációhoz. A gépen belül a törzsben pedig a fedélzeti szervert a és a WIFI hozzáférési pontokat helyezik el és az egész rendszert életre keltik.

A repülőgép törzsének megbontása nagy hozzáértést igényel, mert annak utána a repülés során bírnia kell a belső túlnyomást. Másrészt egy repülőgép törzse 40-50 Celsius fokra is felmelegszik a tűző napon, aztán a nagyjából 10 kilométeres repülési magasságon meg mínusz 50 Celsius veszi körül, ezért egy repülés ciklusban, fel- és leszállás során 80-100 Celsius fok a hőmérséklet változás, miatta nagyjából 10 centiméteres alakváltozás éri a repülőgép törzsét.

Maksimiljan Pele,a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a munkát összekapcsolták a rendszeres légi ellenőrzési feladatokkal, emiatt a gépet nem kellett pluszban kivonni a repülésből. A régi ügyfélnek, a Germanwings nevet Eurowings névre váltó Lufthansa csoport-beli légitársaságnak a sikeres első szerelés után még április végéig 16 darab repülőgépet látnak el széles sávú gyors internetet biztosító ilyen rendszerrel.


Bázist nyitott Salzburgban az Eurowings, de még a bázisgépre
Ljubljanában fel kell majd szerelni az internetet.

Mostantól már nemcsak a Lufthansa Technik hangárjaiban, hanem az ő iránymutatása alapján az Adria Tehnika ljubljanai bázisán is szerelik majd az internetet az európai rövid távú járatok gépeire.

(Forrás: Adria Tehnika, Ljubljana)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »