Elektromos hajtású utas repültetés Izlandon

Egy hete Izland miniszterelnök nője és elnöke volt az országban az első utas, aki elektromos hajtású repülőgéppel repült. Izland lehetőségei nagyszerűek e téren a rövid belföldi repülési útvonalak, a zöld energiához való hozzáférés, valamint Izland Európa és Észak-Amerika közötti elhelyezkedése miatt.

Izlandon a regisztrált első elektromos hajtású repülőgép egy kétüléses Pipistrel Velis Electro volt, amelyet Szlovéniában gyártanak. Elsősorban a repülőakadémiák repülési képzésre vagy városnézésre használják.

A Pipistrel Velis Electro megfelelő teljesítmény tartalékkal 50 percet képes egy töltéssel repülni. Utazó sebessége 170 km/h, egy erős 100 kilométeres távolságot simán teljesít. A videó alapján a két vezető egy szokásos utas repültetésen vett részt. A repülést nem véletlenül támogatta az Icelandair, Izland nemzeti légitársasága.

33 Repülni JÓ videó az elektromos hajtásról

A zöld repülés nyilván nagyobb kapacitású elektromos vagy hidrogén hajtású gépekkel reális. A Pipistrel már az amerikai Textron konszern része, miként a Cessna is. A 10 személyes Cessna 208 Caravan repült már elektromos hajtással.

A két állami vezető részvétele az eseményen mutatja a program fontosságát. Nem véletlen, hogy a legnagyobb izlandi cégek szponzorként felsorakoztak a zöld repülés mellett.

Forrás: Icelandair Group

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »