Aeroplex már széles törzsű repülőgépeket is karban tart

Ki más lehetne a magyar Aeroplex repülőgép karbantartó cég első szélestörzsű ügyfele, mint a szintén magyar tulajdonban levő Airbus A330F teherszállító repülőgép?

Vízkapuval köszöntötték a HUngary Air Cargo gépet, amelyet időszakos nagykarbantartásra vontattak be Ferihegyen az Aeroplex idén márciusban átadott új, széles törzsű repülőgépek fogadására alkalmas 8200 négyzetméteres hangárjába.

Az óriásgép fogadása mérföldkő nem csak a repülőgépjavító magyar vállalat, de az egész magyar légiipar számára is. A repülő a következő napokban Budapesten, magyar szakemberek segítségével esik át a teljes körű karbantartáson.

Az Airbus A330F teherszállító repülőgép 60 méteres szárnyfesztávval és közel 17 méteres magasságával az aviatikai szaknyelvben „E” kategóriásnak számít, amit Magyarországon korábban még senki nem szerelt.

A karbantartás (ún. C-Check) ideje alatt az Aeroplex magasan képzett specialistái alapos ellenőrzésnek vetik alá a gép minden egyes négyzetcentiméterét. A mostani szervizelés közel 500 egyedi munkafolyamatból áll, ami magában foglalja egyebek mellett a hajtóművek ellenőrzését, és a repülőgép számos rendszerének és berendezésének a felülvizsgálatát, szükség esetén pedig a javítását.


A magyar Aeroplex a régió egyik legelismertebb és legnagyobb szolgáltatója a repülőgép karbantartási piacon, az idén márciusban átadott hangár révén pedig tovább bővíthette kapacitásait és képességeit. A vállalat a legismertebb Airbus és Boeing utas, illetve teherszállító repülőgépek karbantartását végzi, többek között a Boeing 737, 757 és 767, vagy az Airbus A320- as család típusait. Egy-egy új repülőgéptípushoz hosszú képzési és engedélyezési eljárás szükséges, mire teljeskörű karbantartás végezhető, így az Airbus A330-as esetében is már több, mint egy éve indult el a felkészülés.

Forrás: Aeroplex Közép-Európai Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »