Felújított Mi-17 katonai szállító helikopterek átadása Szolnokon

A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget – közölte a honvédelmi miniszter kedden Szolnokon, a nagyjavítással felújított Mi-17-es szállítóhelikopterek alkalmazásba vételi ünnepségén.

Hirdetés

Simicskó István – a címképen – az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén. A miniszter kiemelten fontosnak nevezte a szolgálatot teljesítő katonák megbecsülését, kiképzését, felkészítését, de hozzátette, hogy a szükséges eszközökkel is el kell látni őket.

Felújított Mi-17

Felidézte, hogy kormányzati döntés született 4+1 Mi-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavításáról az elmúlt időszakban. A felújítás után a helikopterek még nyolc évig vagy kétezer repült óráig üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a magyar honvédség helikopterképességét – közölte.

Szólt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium 4 szállító helikopter nagyjavítására nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek keretében négy pályázótól négy pályázat érkezett és 3,9 milliárd forint értékben egy orosz gyártó cég – az AO Vertoljoti Rossziji – nyerte meg a pályázatot – mondta, hangsúlyozva: a cég az ipari nagyjavítást szakszerűen elvégezte. A nagyjavítás során egyebek mellett felújították a hajtóműveket, a sárkányszerkezetet, kicserélték a forgószárny lapátokat, a faroklégcsavar-lapátokat, az elektromos vezetékeket, a kontaktorokat, a hidraulikát.

Simicskó István kiemelte: a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bővülésével a következő tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget.

Felújított Mi-17

További 14 kép az átadási ünnepségről

Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az MTI-nek elmondta: a helikopterek a harmadik nagyjavításon estek át, az ötödik helikopter esetében pedig idén szeptember után lesz újabb nagyjavítás.

Simicskó István az eseményen gratulált a magyar honvédség ejtőernyős válogatottjának, amely a múlt csütörtökön Németországban tartott katonai ejtőernyős világbajnokságon a harmadik helyen végzett, és Varga Tamás zászlósnak, aki egyéni kategóriában 167 katona közül bronzérmes lett. Ők ugrottak ősszel a RepTár átadási ünnepségén is, videónk róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »