HA eBeaver hidroplán kísérleti repülései Kanadában videónk

2019 decemberében világszenzáció volt a 62 éves elektromos hajtásúra átalakított Beaver hidroplán szűzrepülése. Brit Kolumbiában a világ akkori legnagyobb hidroplán légitársasága, a Harbour Air Seaplanes nagyobbrészt rövid félórás utakat repül, volt alkalmam megtapasztalni korábban.

Az átalakítás növekedést igért, no meg a zöldítésnek is megfelelt. Kevesebbe került akkor a hidroplán átalakítása, mintha felújították volna és a jóval olcsóbb üzemeltetés jobb jegyárakat hozhatott volna.

A kovid megakasztotta a projektet, plusz az akkumulátorok fejlődése sem haladt olyan módon, mint szükséges lett volna az utasszállításhoz. A kanadai hatósággal is lassan haladnak az egyeztetések az elektromos hajtásrendszer engedélyezésével kapcsolatban.

Az új vezérigazgató kísérleti és demonstrációs repülésekre szerzett engedélyt a 2023 évi Föld napja kapcsán. Az ünnepnapon Vancouver városában repültek a belvárosi hidroplán kikötőjük és a nemzetközi repülőtér hidroplán terminálja között. Ez egy tököl-Ferihegy távolság. A belvárosban bemutatták az eBeavert Brit Kolumbia turisztikai miniszterének. Két millió dollárt remélnek egy beadott pályázaton további Beaverek átalakítására.

A második repülésük a nemzetközi hidroplán terminálról már hosszabb volt az öbölben Salt Spring szigetére. A harmadik út során pedig erős félórában Victoria belvárosába érkeztek a közönség nagy örömére. Ezeket az utakat láthatjátok a videó összeállításomban.

Az új vezérigazgató a kísérleti repülések során nyilatkozott a fejlesztés menetrendjéről. Ezzel az első ehidroplánnal további kísérleti repüléseket végeznek. Már egy második DHC-2 öreg Beavert is lecsupaszítottak. Oda a MagniX cégtől már egy nagyobb, Magni650 hajtásrendszert rendeltek. Könnyebb és nagyobb teljesítményű akkumulátorokat várnak új svájci partnerüktől is.

2026 évre tervezik a menetrend szerinti hidroplán utasszállítást. Az egy pilótás és 5 utasos eredeti hidroplán eBeaver formáció csak három fizető utast visz. A másik két „helyen” majd akkumulátorok ülnek. A fél órás kötelező navigációs tartalék miatt csak maximum fél órás utakra tennék az eBeavert. Azt remélik, hogy addigra lesz külön hatósági engedélye mind a MagniX hajtásrendszernek, mind a svájci akkumulátoroknak. Így az összeszerelés után nekik is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »