Junkers Ju-52 Tante, az Öreg Hölgy légi katasztrófája Svájcban

Szomorú hétvége volt az élő repülőmúzeum híveinek, mert Svájcban lezuhant az egyik Junkers Ju-52 Tante három hajtóműves old timer utasszállító repülőgép. Egy kétrészes gyászzenés képeslappal emlékezünk meg erről a légi katasztrófáról.

A Junkers Ju-52 repülőgépet 1939-ben épitették, az Öreg Hölgy, a Tante Svájcban Dübingenből Locarnóba, az olasz nyelvű részbe vitt utasokat egy túrára. Másnap a visszarepülésnél történt a baleset, egyelőre nem tudni az okát. Sajnos a fedélzeten tartozkodó 17 utas, a két pilóta és az utaskisérő is életét vesztette, amikor a második képen látható módon 2540 méter magasságon a gép becsapódott a hegybe. A második gyászképsoron látható több kép a gép megsemmisüléséről.

Az Aviation Safety Net a Svájci Közlekedésbiztonsági Vizsgálóbizottságra hivatkozva azt írja, hogy az old timer repülőgép majdnem függőlegesen és nagy sebességgel zuhant le, de nem ütközött előtte semmivel. Nem találtak arra sem bizonyítékot, hogy a gép a levegőben szétesett volna. Más források azt irják, hogy a szokatlanul meleg levegő okozhatott valamilyen vészhelyzetet, mert a körzetben volt egy másik baleset is, egy család halt meg egy négyszemélyes gép lezuhanásakor.

Junkers Ju-52 Tante
Az 1938-ban a budaörsi repülőtér megnyitásakor készült képen két Junkers Ju-52 is látható, amely 80 évvel ezelőtt volt az egyik legelterjedtebb utasszállító Európában. Nemrég visszatért egy példány Budaörsre, átfestették filmforgatásra, ennek részleteiről az új dizájnban pompázó Hölgypilóták blogon olvashatnak.
Junkers Ju-52 Tante
Hirdetés

A Junkers gépek – a Junkers F13 négyszemélyes és az Ju-52 – annak idején a futóművet gyorsan tudták cserélni úszótalpra, és hidroplánként is repültek, bár ez inkább a kis Junkersra igaz. A Junkers F-13 hidroplán makettet sikerült levideóznom Székesfehérváron az Aluminiumipari Múzeumban. Másrészt pár éve találkoztam Ausztriában a képen látható és rádiótávirányitással repülő Junkers Ju-52 hidroplán nagy modellel is.

Junkers Ju-52 Tante
Junkers Ju-52 Tante

A repülőgép balesetének okát majd kivizsgálják, ahogy a második képeslap utolsó képén látható, a múlt heti légi katasztrófa miatt a dübingeni élő repülőmúzeum is bezárt. De remélem, hogy a baleset okainak kivizsgálása után újra repülhetnek majd a Ju-Air gépei.

Junkers Ju-52 Tante

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »