Repüljön Rolls-Royce-szal a jövőbe, magyar mérnökök által fejlesztett hibrid hajtásrendszerrel

1,7 milliárd forint összegű állami támogatást kapott a Rolls-Royce annak érdekében, hogy a vállalat tovább folytathassa kutatási és fejlesztési programjait, illetve hogy mérnöki megoldásaival forradalmasítsa a teljesen elektromos és hibrid-elektromos légiközlekedést. A Nemzeti Befektetési Ügynökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium által biztosított pályázati támogatásnak köszönhetően további 20 új munkahely nyílik mérnökök számára a vállalat budapesti telephelyén, ahol a fenntartható repülés jövőjét formáló technológiai megoldásokon dolgoznak.

A hároméves támogatási program Magyarország Kormánya elkötelezettségét mutatja olyan mérnöki csúcstechnológiák hazai fejlesztése iránt, amelyek élénkíthetik a hazai gazdaságot.
A nemzetközi Rolls-Royce Electrical üzleti szervezet részeként a Rolls-Royce Magyarország mérnökei munkájukkal olyan energiaelosztó- és hajtásrendszerek fejlesztését végzik, amelyek a fejlett légiközlekedés piacát alapjaiban formálják majd újra. A Rolls-Royce jelenleg mintegy 120 főt foglalkoztat budapesti irodájában.

Sikeres kísérleti repülés

Sara Poxon, a Rolls-Royce Electrical üzemeltetési igazgatója az állami támogatás bejelentésekor elmondta:

Nagyon örülünk a magyar kormány támogatásának, ami egy újabb elismerése annak, hogy a fenntartható technológiai megoldások átformálják majd a fejlett légiközlekedés piacát. Zöldebbé, csendesebbé és gazdaságosabbá válik az utazás és az áruszállítás a városon belül, a városok, illetve a jelenleg még elszigetelt régiók között.

Magyarországon egy kimondottan erős mérnöki kompetenciákra épülő tudásközpontot építettünk ki és fejlesztünk tovább a jövőben. A támogatással növelhetjük versenyképességünket, és tovább tökéletesíthetjük a teljesen elektromos és hibrid-elektromos légijárművekbe fejlesztett rendszereinket. Mindez elősegíti, hogy felgyorsítsuk azokat a technológiai áttöréseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Rolls-Royce hozzájáruljon, hogy 2050-ig a teljes légiipar karbonsemleges legyen.

Balázs Gergely György, a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatója – a képen Szijjártó Péter miniszter mellett – hozzátette:

Munkánkkal arra összpontosítunk, hogy fenntarthatóvá tegyük a repülést. A Rolls-Royce Magyarország mérnökei korábban jelentős mérföldköveket értek el a teljesen elektromos és hibrid-elektromos rendszerek fejlesztésében. A vállalat mérnöki csapata éppen ezért kulcsfontosságú szerepet tölt be a jövő repülését forradalmasító technológiai megoldások fejlesztésében. Bízunk abban, hogy még több tehetség csatlakozik hozzánk, és a jövőben velük együtt dolgozhatunk tovább a repülés villamosításán. Magyarország Kormánya támogatásával egyúttal azon törekvésünket is elismeri, hogy biztosítjuk a mérnöki kiválóságokat és támogatjuk a légiipart a karbonsemleges működés elérésében. Azzal, hogy együttműködünk a kormánnyal, ipari partnerekkel, egyetemekkel és kutatóintézetekkel, valamint szakmai szervezetekkel olyan mérnöki megoldásokat tudunk létrehozni, amelyekre a fejlett légiközlekedés piacának egyre inkább szüksége van.


A világ leggyorsabb elektromos hajtású repülőgépe is Rolls-Royce fejlesztés. 623 km/h csúcssebesség és három kilométeren keresztül 555 km/h átlagsebesség. További részletek a videómban.

Még több a Rolls-Royce Magyarország fejlesztő cégről


1. Kompetenciáik közé tartozik újszerű elektromos eszközök, motorok és generátorok, inverterek, vezérlők, energiatároló berendezések és energiaelosztó rendszerek (EPDS) létrehozása ingázó repülőgépek, városi légiközlekedés járművei, valamint segédüzemi áramellátó berendezések számára.
2. 2021-ben egy a világon egyedülálló párhuzamos hibrid-elektromos repülőgép, a videómon látható H3PS hajtott végre sikeres repülést. A magyar Rolls-Royce csapat volt a felelős a módosított repülőgép elektromos hajtásrendszerének, az elektromos motornak, az inverternek, az akkumulátornak és az irányító rendszernek a tervezéséért, gyártásáért és integrációjáért.
3. 2022-ben a Rolls-Royce Magyarország sikeresen teljesítette a légiközlekedés minőségbiztosítási előírásokat, így elnyerte az EN9100 tanúsítást. Ezzel a Rolls-Royce Magyarország teljes értékű beszállítója lehet a légiiparnak.

Források: Szijjártó Péter Facebook oldala és Rolls-Royce Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »