Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hírcsokor

Októberi statisztika, téli menetrend újdonságok és kényszerhelyzeti gyakorlat a kínálatban.

Az október volt a legerősebb hónap idén a repülőtéren

A 2021-es év legsikeresebb hónapjának bizonyult az október a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az eddigi rekord hónapot, augusztust is túlszárnyalva összesen 712 910 utas fordult meg a légikikötőben az őszi hónapban, amely a tavalyi év azonos időszakához képest közel 1035%-os emelkedés, és 2020 márciusa óta a legmagasabb utasszám. Az októberi hónapban a budapesti repülőtérről összesen 113 desztináció volt elérhető 33 légitársaság kínálatában, amelyek közül a legforgalmasabb útvonalak továbbra is London, Amszterdam és Frankfurt voltak. Az októberi kiugró utasforgalomban az őszi szünet és a nagyon kellemes október végi időjárás is szerepet játszik, sokan választottak néhány napos európai városlátogatást és külföldi pihenést az iskolai és óvodai szünidő alatt.

A légiáru szállítás terén is csúcsot hozott az október: a BUD Cargo City által kezelt havi légi áru volumene 15 292 tonna volt, ami több mint 33%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest, és még a 2019-es októberi hónap eredményeit is 19%-kal túlszárnyalta. Az október a hetedik hónap volt a sorban, amikor 15 ezer tonna felett teljesített a cargo bázis, ami azt is jelenti, hogy a Budapest Airport 10 hónap alatt teljesítette a 12 hónapra kitűzött célt, és elérte a bűvös, 150 ezer tonnás álomhatárt. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az eddig tapasztalt tendencia folytatódik, a BUD Cargo City minden idők legerősebb évét zárja idén, elérve akár a 180 000 tonnát is.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő cargo járatok jobb kihasználtságának és az utasszállító járatokon az alsófedélzeti áruszállítás részbeni visszatérésének köszönhetően a járatok száma mindössze 7%-kal nőtt egy év alatt, szemben a 40%-os árumennyiség növekedéssel.

14 új útvonal a Budapest Airport téli menetrendjében

Izgalmas útvonalakkal bővül a Budapest Airportról elérhető városok listája, köszönhetően annak, hogy 2021. október 31-től újabb, a koronavírus járvány miatt szüneteltetett járatok indulnak újra több légitársaság esetében is.

A Wizz Air négy új útvonallal bővíti célállomásai listáját: a jordániai fővárosba, Ammánba, valamint a Vörös-tenger partján fekvő Akabába, Fuerteventurára és Hurghadába is indulnak járatok október végétől. A Ryanair szintén a további bővítés mellett döntött; a téli hónapokban nyolc új útvonallal bővíti kínálatát, így már Kölnbe, Krakkóba, Kaunasba, Lappeenrantara, Rigába, Shannonba, Bournemouthba és Torinóba is elrepülhetünk közvetlen járattal Budapestről az ír légitársaság fedélzetén.

Az Ural Airlines a napokban jelentette be, hogy október 31-től hetente indít járatot Krasznodarba és Koltsovóba, valamint szezonális járatokat tervez Kurumocsba, mindemellett pedig heti kettőre növeli a moszkvai Zsukovszkij repülőtérre közlekedő járatainak számát.

A téli menetrendben megjelenő 14 új útvonal mellett 11 járat újraindul Budapestről, és több légitársaság esetében is számos útvonalon járatsűrítésre lehet számítani.

Sikeres kényszerhelyzeti gyakorlat

A szimulált esemény szerint egy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező légijármű leszállást követően balesetet szenved, a jobboldali főfutóműve becsuklik és kigyullad – ez volt a Budapest Airport október 28-ai teljes körű kényszerhelyzeti gyakorlatának szituációja, amelyet a mentésben résztvevő szervezetek egységeinek kezelnie kellett.

A gyakorlaton több százan vettek részt, ebből 50 önkéntes, akik a balesetet szenvedett légijármű utasait alakították, a többiek pedig a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentő szervezetek munkatársaiként tevékenykedtek a valósághű szimulációban.

Moszkva – TŰZ ÉLESBEN

A gyakorlaton szimulált balesetben több sérült és halálos áldozat is volt, valamint a mentési forgatókönyvet nehezítette, hogy a gépben 9 tonna üzemanyag volt, ami robbanásveszélyes, és ezen felül további veszélyes árut is szállított.

Forrás: Budapest Airport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »