Magnus Aircraft magyar repülőgépgyár fejlesztései

Egy tovább fejlesztett típus, a Magnus Fusion 213 kisrepülőgép sikeres szűzfelszállása és egy 4-6 személyes hibrid és elektromos hajtású túrarepülőgép fejlesztésének bejelentése az Óbudai Egyetemmel.

Sikeresen teljesítette szűzfelszállását a Magnus Aircraft Zrt. a Fusion 213 típusú magyar fejlesztésű és gyártású, pilótaképzésre szánt repülőgépének prototípusa tegnap. A 2017 és 2021 között kifejlesztett Fusion 213 lesz az első olyan teljesen magyar fejlesztésű és gyártású repülőgép, amely az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) típusalkalmassági bizonyítványát megszerezheti a Light Sport Aircraft kategóriában.

A cég egy korábbi, a Fusion 212 típusú, ultrakönnyű repülőgépét fejlesztette tovább, így két szárnyba helyezett plusz tankkal 1000 kilométerre megnövelték annak hatótávolságát. A Magnus Fusion 213 az elődjénél nagyobb felszálló tömeggel rendelkezik, a műrepüléshez nagyobb gravitációs terhelést visel el és rácsszerkezetét fém helyett kompozit anyagok alkotják.

A vállalat közlése szerint a jelenleg folyamatban lévő típustanúsítási eljárás lezárását követően a repülőgép további fejlesztését is tervezik, így például akár éjszakai repülésre is alkalmassá tehetik a gépet.

A piaci igényekhez igazodva az Óbudai Egyetem és a MAGNUS Aircraft Zrt. innovatív együttműködésről állapodott meg túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgépek fejlesztésére. A repülőgépgyár számára ez nem előzmények nélküli, hiszen korábban a SIEMENS közremüködésével épült két személyes e-Fusion már levegőbe emelkedett, részletek ITT.

Az egyetem közleménye szerint a Magnus Aircraft Zrt.-vel 4-6 üléses hibrid, és elektromos repülőgépek fejlesztését tervezik. A munkában az új típusú légijármű létrehozása érdekében az egyetem a hajtáslánc (a repülő hajtását biztosító rendszer) tervezésével, a Magnus Zrt. szakemberei pedig a géptest kialakításával, összeszerelésével, tesztelésével vesznek részt – tették hozzá.

A közleményben Tarány Gábor, a Magnus Aircraft Zrt. elnök-tulajdonosa kifejtette, cégük minden megtesz azért, hogy az együttműködés eredményeként mielőbb piacra kerülhessen a közös fejlesztésű repülőgép.

A 2014-ben alapított Magnus Aircraft Zrt. Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő – környezeti szempontokat is figyelembe vevő – repülőgép-fejlesztéssel, -gyártással és -forgalmazással foglalkozó vállalkozása. A világon az elsők között fejlesztettek ki tisztán kompozit anyagokból készülő kétüléses, műrepülésre alkalmas repülőgépet. A fenntarthatóság jegyében kerozin helyett benzinnel működő gépek ezek. De repült a Fusion típus elektromos hajtású változata is.

MTI és a képek forrása: Magnus Aircraft Zrt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »