Pipistrel Panthera, az új négyszemélyes légi párduc

Pipistrel Panthera, az új négyszemélyes légi párduc. A NASA díj és a vele járó világhírnév reméljük, hogy a tervezőasztalról és a kísérleti padokról végre piacra segíti a szlovén gyár leopárdját vagy a mediterrániumban inkább párducnak fordítható új négyszemélyes üzleti gépét, a Pantherát.

Imponálóak a Pipistrel Panthera megcélzott teljesítmény adatok. Legalább 1000 tengeri mérföld – 1852 km – hatótávolság, 370 km/h körüli utazósebesség mellett óránként maximum 36 liter üzemanyag fogyasztás, rövid fel- és leszállási úthossz, betonon, füvön vagy más kemény terepen.

Hirdetés

A gépet a benzines és autóbenzines hagyományos hajtás mellett természetesen hibrid és elektromos hajtóművel is tervezik, utóbbinál a cél az óránként 400 kilométeres hatótávolság elérése.

Végül a kabinkomfort kiemelt szerepet játszik, a négy személy nemcsak kényelmesen, hanem a megerősített kabin és a beépített mentőernyő miatt biztonságosan is utazhat, a csomagoknak is terveztek helyet. 2014-ben már több géppel folytatták a berepülést, a videón éppen egy dugóhúzóból veszik ki a gépet.

Az alapváltozatról az interneten háromszázezer dolláros árak keringenek. A Pipistrel előrelépett a hibrid hajtóművel kapcsolatban is.

(Eredeti megjelenés 2011 november)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »