Portugál tűzoltó hidroplán halálos balesete

Szombaton tűzoltás közben hegynek ütközött egy portugál tűzoltó hidroplán. A Canadair CL-215 típusú repülőgép kettétört, a farokrész levált, a pilótafülke az ütközés következtében részben megsemmisült. A portugál pilóta a helyszínen meghalt. A másik egyébként spanyol pilóta súlyosan megsérült, de az orvosok szerint fel fog épülni.

A tűzoltóság helikoptere mutatja a baleset helyszínét, ahol nem volt erdőtűz. A vizsgálat és a túlélő pilóta jelentése alapján derülhet ki a baleset oka.

A Canadair CL-215 hidroplán típus több mint 50 éve repült először, a világ erdőtüzeit leginkább e típussal oltották. A sok-sok ezer bevetésben az elmúlt 30 évben csak 5 halálos balesete volt. Mutatok róla egy videó összeállítást, ahol a Bombardier utáni jövője is szóba kerül.

Nagyon nehéz körülményeknek vannak kitéve a tűzoltó hidroplánt vezető a pilóták és maguk a hidroplánok is. A spanyol Grupo 43 hidroplán tűzoltó egység néhány éve felvillantotta hétköznapjait.

A portugálok használnak egypilótás hidroplán típust is, az Air Tractor 802 Fire Bosst, amit volt alkalmam lefilmezni Portóban egy bemutatón.

A világ tűzoltó flottáiban a hidroplánokon kívül hagyományos gépek is részt vesznek az egyre jobban elharapódzó erdőtüzek oltásában.

Forrás: egy portugál erdőtüzeket oltó tűzoltó @BriefLaza Twitter oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »