Red Bull bővítette flottáját egy hidroplánnal, ami nyáron jöhet a Balatonra is

A Red Bull Air Race budapesti versenyein a Flying Bulls történelmi repülőkötelék old timer gépeit láthattuk a Duna felett betétprogramként. Nemrég vettek és felújítottak egy hidroplánt, így már kettő erősíti a flottájukat, láthatjuk őket nyáron a Balatonon is bizonyára betét programot repülni és vízre szállni a felfújható kapuk között.

Hirdetés

Nyáron Zamárdiba költözi Budapestről a Red Bull gyorsasági műrepülő verseny magyar futama. Jönnek majd betétprogramok is, a korábbi cikkemben említettem a képemen látható Cessna 208 Caravan hidroplánt, amellyel Salzburgból hordták a VIP vendégeket a St. Wolfgang tavon rendezett Scalaria Air Challenge repülőnapokra.

Red Bull

Tavaly egy érdekes vásárlással bővítették a Flying Bulls történelmi repülőgépből álló köteléküket. A harmincas években nagyon divatos repülőgép volt a Piper PA-18 Cub, amelynek dizánját sokan átvették. Először nézzük az eredetit, hogy repül velem utasként a vízről a Como-i tó felett Olaszországban.

A nyolcvanas évek közepén az USA-ban egy bozótrepülésre is alkalmas könnyű repülőgépet fejlesztettek, amelyhez a Piper Cub dizájnját egy számítógépes program segítségével tökéletesítették, hozzátéve egy 200 lóerős bitang erős hajtóművet. Az Aviat gyár 20 év alatt a különböző típusokból több mint 650 darabot értékesített, egy ilyen típussal tévesztett leszállópályát a világsztár Harrison Ford több mint 70 évesen.

35 videónk a Red Bull Air Race műrepülő versenyről

Az úszótalppal ellátott címképen is látható változat volt az Aviat Husky. A hidroplán korábban a Fidzsi szigeteken repült, a sós víz miatti korrózió rendesen megtámadta, ezért a Red Bull a vásárlás után a gépet Salzburgba szállította és egy 12 hónapos restaurálás során állította helyre.

Red Bull

A berepülés során a Flying Bull pilótája a Salzburg környéki Salzkammergut tavait is kipróbálta, az erős hajtómű 6 másodperc alatt kiemeli a vízből a kétszemélyes repülőgépet. Mivel a Flying Bulls flotta főhadiszállása a salzburgi repülőtér, pontosabban annak a Hangár 7 előtti vagy benne levő állóhelyei, ezért a hidroplán kétéltű, betonra is le tud szállni.

Két éve ősszel Portóban vettem fel ezt az Air Tractor hidroplánt, mely nagy sikerű bemutató programot repült a versenypálya felett, kár, hogy nem szállt le a folyóra. Reméljük, a Red Bull hidroplánjai nem hagyják ki a Balaton selymes vizén való siklás eleganciáját a közönség nagy örömére.

Aviat Husky, viszlát a Balatonon nyáron a Red Bull Air Race futamon.

Forrás: Flying Bulls

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »