Richard Branson beelőzhet, éppen elérte a világűr alját a Virgin Galactic kereskedelmi űrhajója

A Virgin Galactic 6 utasos kereskedelmi űrhajója, Sir Richard Branson szeme fénye, sikeres űrugrást hajtott végre két pilótával és üres utasülésekkel csütörtökön.

Hirdetés

Tavasszal írtam arról, hogy melyik milliárdos küld először embert az űrbe. Akkor Bransont a harmadik helyre tippeltem Elon Musk (SpaceX) és Jeff Bezos (Blue Origin) mögé. Most Sir Richard emelte a tétet, mert szerintem Gagarin repüléséhez hasonlítható történelmi pillanat lesz az, amikor privát fejlesztésű űrhajóban az első civil utas az űrben a súlytalanságban lebeg majd.

Branson 14 éve várt erre a pillanatra, mert akkor alapította Burt Rutannal a Virgin Galacticot. Rutan egy másik milliárdossal, a nemrég elhunyt Paul Allennel 2004-ben ugyanazzal a „maszek” űrhajóval két héten belül kétszer küldött fel két pilótát meg egy bábút a Kármán vonal (100 km) fölé.

Richard Branson

Richard Branson rutinos üzletemberként az egy bábuutas helyett 6 igazi ülőhelyet kért, a nagyobbítás miatt nem volt egyszerű a megfelelő tólóerejű rakétát megtalálni. Érdeklődés volt bőven, több mint 500-an jelentkeztek a néhány perces űrugrásra. A 200 majd 250 ezer dolláros borsos ár sem volt akadály. Igy fest belülről az űrhajó, Sir Richard az egyik utasülésben.

Richard Branson

Az évek során Branson azért halad előre. A tartományi kormány támogatásával a Mojave sivatagban épített egy Spaceportot, innen indultak tegnap az űrbe. Másrészt nagybefektetőként bevonta a Mubadala állami holdingot Abu Dabiból, miként a 14 év alatt saját maga is egymilliárd dollár körüli összeget fektetett be a nagy álmába.

Richard Branson

Erre részben azért is volt szükség, mert a repülési eljárást feltaláló Burt Rutan viszonylag korán kivált a cégből, és valakinek meg kellett építenie az űreszközt is. Röviden úgy repülnek, hogy egy anyahajó középre kapja az űrhajót, amelyet 14-15 kilométer magasban leejt, az bekapcsolja a rakétát és gyorsan elér egy több Mach-os, egyszerűen több ezer kilométeres óránként sebességet. Mikor a hajtóművet a pilóták kikapcsolják, az űrhajót tovább viszi a lendület egészen az űrig.

Richard Branson

Ott az utasok majd kiélvezik a súlytalanságot és betelnek a Föld meg a világűr látványával, aztán mint a kő zuhannak vissza a légkörbe. A zuhanást a képen is látható tollszárnyak fékezik le nagyjából az indulási magasságra, amikor a pilóták átkapcsolják a tollakat szárnnyá és levitorláznak az űrhajóval a repülőtérre.

Eddig a rakétával volt a gond, nem volt elég tolóerő, meg a fejlesztést egy halálos baleset is lassította, amikor a vizsgálat szerint az egyik pilóta túl korán kapcsolta át a tollat fékező üzemmódból szárnnyá.

Richard Branson

Májusban volt egy sikeres kísérlet, ami nagyjából 30 kilométer magasra repítette az űrhajót, és egy fél év alatt fejlesztettek rajta annyit, hogy újra belevágjanak. Valószínű, hogy Sir Richard nem volt babonás vagy jó a humorérzéke, mert én Luca napján, december 13-án az ismert magyar mondás miatt – „Úgy készül, mint a Luca széke”, magyarán sehogy – biztos nem indítottam volna fellövést.

Milliárdosok az űriparban e-könyvecskénk

Minden a tervek szerint alakult, a pilóták kíméltek a rakétát azzal, hogy időben hamarabb, közel 3 Mach-nál lekapcsolták, mint amire képes lett volna, de igy is elérték az űr alját. Többféle meghatározás él az ehhez szükséges magasságra, ők a legkisebbet, az 50 mérföldet – 80 egynéhány kilométer – lépték kicsit túl.

Richard Branson

A képen látható ‘Forger’ Stucky és Sturckow pilóták már űrhajósként zuhantak-szálltak le, mindenki nagy örömére.

Sir Richard Branson szerint még 2-4 tesztrepülés kell ahhoz, hogy civil utas menjen fel először úgy jövő március környékén. A tesztekben már az utasülésen is lesznek mérnökök, és ezeknek 100 százalékra kell sikerülniük, mert a Főnök lesz az első utas, meg esetleg már vele repül a lánya és a fia is. A Branson rekordokba a család is részt vett, a búcsúképen a lányával álldogál az árboccsúcson, mikor Amerikából átvitorláztak Európába.

Richard Branson

A címképen a leendő utasok egy három napos felkészitő tréning közben fogják közre a Boeing hagyományoknak megfelelően az űrhajót.

Forrás: Virgin Galactic és Sir Richard Branson Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »