SpaceX tajvani bérfuvar, ahol a Falcon9 rakéta a drónhajón landolt

Elon Musk űrvállalata nemcsak a NASA-nak szállít, hanem bárkinek, aki igénybe veszi. Az első lépcsős rakéta, a Falcon9 újrafelhasználhatósága miatt pedig egyre olcsóbb az eszközök világűrbe való feljuttatása.

Hirdetés

Csütörtökön a megrendelő a Tajvani Nemzeti Űrszervezet volt, amely a FormoSat-5 programban elsődlegesen egy olyan távérzékelő kamerát küldött az űrbe 720 kilométer magasságba, amely – kapaszkodjunk meg – fekete-fehér képben 2 méter, színes képben 4 méter felbontásban kukucskál vissza a Földre. Ezt a távérzékelési technológiát a sajtóközlemény szerint katasztrófaelhárításra és környezeti megfigyelésre használják. Természetesen egyéb kutatási feladatok is vannak a programban.

A címképen éppen szerelt műhold tajvani légitársaság fedélzetén érkezett, a China Airlines repült vele Los Angelesbe, melynek szűk vonzáskörzetében található a Vandenberg légi támaszpont, rajta a SpaceX fellövőpad. Elon Muskban az a szimpatikus, hogy nem csinál titkot a pályára állításokból, most is volt két napja élő közvetítés. A sok összefoglaló közül én ezt ajánlom, izgalmas végignézni a több mint 20 percet.

SpaceX tajvani bérfuvar során 100 kilométer magasságban válik le az újrahasznosítható első lépcső, ami már nem ejtőernyővel, hanem a saját lábán ereszkedik le a Csendes Óceánon őt váró drónhajóra. A Falcon9 3 kilométer magasan még 1000 km/h sebességgel közelit az óceán felé, de még 300 méter magasan is 300 km/h sebességgel hullik alá.

SpaceX tajvani bérfuvar

Már az a világ csodája, hogy 100 kilométer magasról a Falcon9 megtalálja az óceánon a mákszemet. Kerekítve 90×50 méter a három éve szolgálatban levő leszálló egység mérete, amelyen nincs ember, saját magát irányítja, de távolról is lehet vezérelni. Az 54 méter magas Falcon9 a közepébe úgy beleáll, mint a cövek.

Elon Musk a héten mutatta be ezen a képen azt a kísérleti stádiumban levő űrruhát, amit majd nemsokára az emberes Dragon űrhajósai viselhetnek utazás közben. A ruha dizájnja a Csillagok Háborúja filinget követi, kettős vákuummal dolgozik, bővebben majd később láthatjuk.

Forrás SpaceX űrvállalat

2 hozzászólás a “SpaceX tajvani bérfuvar, ahol a Falcon9 rakéta a drónhajón landolt” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »