Viking Air repülőgépgyár Twin Ottereket adott el a Fidzsi Szigetekre

Kedvencem, a kanadai Viking Air repülőgépgyár most nem a legjobb korszakát éli. Nyakán maradt néhány megrendelt, de ki nem fizetett repülőgép, amit feltehetően most sikerült eladnia.

Hirdetés

A Viking Air Limited a kanadai repülési örökség fenntartója és továbbfejlesztője. Először közel negyven éve a megszűnt DeHavilland Canada majd összes típusát átvette és ebből a DHC6 Twin Ottert és a DHC2 Beavert a korszak követelményeinek megfelelően újra alkotta. A Twin Otterből már több mint százat eladott. Majd tavaly nála landolt a Bombardier főként tűzoltó hidroplán flottájának öröksége is, amikor a Bombardier az új CS100 és CS300 regionális kompozit gépek gyártására összpontosítva beszüntette a Bombardier 415, a SuperScooper gyártását.

2010-ben akkor jártam a gyárban, amikor a munkásokat normál szabadságra küldték egy hónapra. Sajnos az idén nyáron megrendelés hiány és a nyakukon maradt Twin Otterek miatt három hónapos kényszer szabadságra küldték azokat az alkalmazottakat, akiktől korábban nem váltak meg. Másrészt egy gyár új termékre való átállitása sem egyszerű, noha a vízbombázó hidroplánok egy jelentős része a világon korszerűtlenné válik, az erdőtüzek meg szaporodnak.

Viking Air repülőgépgyár

Ebben a nehéz helyzetben üdítő hírt kaptam tőlük, miszerint három 19 személyes Viking Air Series 400 Twin Ottert vesz fél éven belüli szállítással a Fidzsi Szigeteken repülő kis regionális leányvállalat, a Fiji Link. Ők már három ilyen, a nyitóképen látható még nem modernizált DHC6-300 típust repülnek, így hat Twin Otterük lesz nekik nemsokára, sőt még egy opciót is hozzátettek az üzlethez. Ők a fidzsi szigeti nemzeti légitársaság leányvállalata. A hírnek még jobban örültem volna, ha nem futóműves, hanem kétéltű hidroplánok lettek volna az üzlet tárgya.

Viking Air repülőgépgyár

A gyár a 100. Twin Otter repülőgépét bemutatóra megtartotta, a képen éppen a világ legnagyobb pilóta találkozóján, az EAA AirVenture OshKosh területén mutatják azt a szívemhez közel álló kétéltű úszótalppal.

Forrás: Viking Air Limited

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »