Besenyei kortársa, Kirbly Chambliss meglepetésként megnyerte a Red Bull Air Race budapesti futamát

Besenyei kortársa, az amerikai Kirbly Chambliss 13 év után újra nyert tegnap Budapesten, az első díj a kezében a címképen stílszerűen az arany Lánchíd. Érdekességek a futamról testközelből.

Hirdetés

A sajtóhajón, szemben a Parlamenttel az induló párbajban a legnagyobb érdeklődés a világbajnok német Dolderer és az idén már két futamgyőzelmet begyűjtött Yoshi Muroya párharcát vártuk leginkább. A csata gyorsan eldőlt, mert Dolderer az első fordulónál a Margit hídnál újra túlhúzta magát, a megengedett 10 G helyett majd 13 G-t mutatott a mérő, ezzel ő újból kiesett. A japán harci szellemét a legjobb nyolc között sem tették próbára, ellenfele előtte ott is kiesett. A két biztonsági repülés nem volt elég a legjobb négy között, ott Yoshi csak harmadik lett. Viszont egyedül vezeti most már az idei versenyt.


Pete McLead, Kirbly Chambliss, Yoshihide Muroya és Florian Berger a sajtótájékoztatón

A cseh Martin Sonka is győzni jött Budapestre, hatalmas szurkoló táborral. Mikor befejezett egy-egy futamot, előttünk-mögöttünk felhördült és tapsoltak a zászlóval felszerelt egy tömbben ülő csehek. Martin a sima edzőnapon pénteken rögtön két kaput letarolt, aztán ment mint a rakéta, kétszer is egy percen belül teljesítette a pályát, a legjobb négy között is egyedül. Ha nem vét hibát a 18. számú kapunál, akkor simán nyer, de így a 2 másodperces büntetés miatt csak negyedik lett. A versenyben Besenyei Péter szelleme is kísérte, hiszen Péter visszavonulása után az ő gépét örökölte. Martin a következő futamon, Kazanyban megelőzheti Yoshit, mert csak két pont a hátránya az összetettben.

Az időmérőt megnyerte a kanadai Pete McLeod, ezért nem volt meglepetés, hogy nyakfájdalmai ellenére bejutott a legjobb négy közé. Egy lehelettel vagy még kevesebbel vesztett, 108 ezred másodperccel maradt le a győztes mögött.

Az amerikai Kirbly Chambliss a régi gárda utolsó mohikánja, kétszeres Red Bull Air Race világbajnok, de győzelmei nem tegnap születtek. Az első dunai budapesti futamot 13 éve Besenyei Péter előtt nyerte meg, akkor a világbajnoki cím is az övé lett, meg két évvel utána is. Nem nagyon fogadtak volna rá, már a legjobb nyolc közül való továbbjutása is meglepetést okozott, hiszen övé volt a négyes előtt a legrosszabb idő. Így a végső megmérettetésben először repült, nem volt veszteni valója, jól odatette magát. Ahogy jöttek a többiek, csak-csak nem tudták megelőzni. A zajban ott a hajón mi sem hallottuk jól, hogy a veterán pilóta nyerte a futamot, de már csak Besenyei Péter kortársa okán is szívből gratulálunk neki.


Még több videó a Red Bull Air Race budapesti futamáról

A sajtótájékoztatón viccelődtek a versenyzők a pacival, amin vagy amiben ülnek, hogy állítgatni kell még, stb. Kirbly repül a legrégebben Zivko Edge 540-nel, neki mostanra beérett a repülő lova. Sajnálhatja mindenki, köztük én is, hogy a pénteki tököli hangártúrán nem vele fényképezkedtünk.

Végül néhány szó az utánpótlás versenyről, amit a német listavezető, Florian Berger nyert meg nagy fölénnyel, neki komoly esélye van a mesterek, a nagyok közé való felkerülésre szerintem a szlovák Podlusek helyére, aki idén is elég gyengén repülget. A magyar színekben versenyző Daniel Genevey megnyerte az időmérőt, emiatt utolsónak repült a Challenge versenyben. Nem ment volna rossz időt, csak még rutintalan, háromszor nem vette vízszintesen a kapukat, 6 másodperc büntetéssel és 0 szerzett ponttal csak hatodik lehetett.

Az idén az idő is kegyes volt a versenyhez, a Duna mindkét oldalán családi program is volt a szombat-vasárnap. Reméljük, hogy jövő évtől újra három versenyre kötik meg a megállapodást, mert Lánchíd és alatta való átrepülés a sorozatban csak egy van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »