Lufthansa Technik Miskolc, új óriás beruházás, szervizközpont repülőgép hajtómű profillal

A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata, a Lufthansa Technik AG 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít Miskolcra – jelentette be ma a címképen is látható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházás sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

A német repülőgép karbantartó-javító-átvizsgáló (MRO) világcég a miniszter elmondása szerint két ok miatt választotta a várost. Egyfelől a Lufthansa Technik Budapest munkájának 20 évnyi magyarországi tapasztalata mellett Miskolc vezetése is kedvező befektetési környezetet teremtett. Nem egy újabb repülőgép javító bázis lesz Miskolcon, ahhoz nemzetközi repülőtér kellene, hanem egy repülőgép hajtóműveket karbantartó-javító-átvizsgáló szervizközpont.

Lufthansa Technik Miskolc

Létrehozták a címben említett új céget, egy 20 ezer négyzetméteres gyárat építenek, 400 új munkahely jön létre a magyar kormány képzési támogatásával. Kriza Ákos – a képen – polgármester a megyei jogú város eddigi legnagyobb beruházásának nevezte a 2022-ben megnyíló repülőgép hajtómű profilú szervizközpontot. A képen a német világcég egyik ázsiai karbantartó egységét láthatjuk.

Lufthansa Technik Miskolc

A Lufthansa Techik AG alelnöke, Philip Mende elmondta, hogy a lehetséges beruházási helyszíneket világszerte vizsgálták, Miskolcot végül a fejlett infrastruktúra, a versenyképes üzleti és gazdasági környezet, a jól képzett munkaerő és a támogató környezet miatt választották. Lufthansa Technik Miskolc néven létrehozták az új céget, megvették a várostól a telket, nemcsak Lufthansa gépek, hanem más légitársaságok gépeinek hajtóműveit is karbantartják.

Lufthansa Technik Miskolc

Bár az üzem működése három év múlva indul, az első munkavállalókat azonban már idén fölveszik és Németországba, Írországba küldik őket továbbképzésre. A miskolci Lufthansa Technik szervizközpont saját fejlesztési feladatokat is kap, ezért jól képzett mérnököket is keresnek – jelezte a cég vezetője. A 43 milliárd forintos beruházási összeg ezért – tette hozzá – nem csak az építkezést és a berendezéseket fedezi, hanem a szakemberek képzését is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy Magyarországon a légi közlekedést kiszolgáló ipar 2350 munkavállalót foglalkoztat, termelési értéke tavaly elérte a 105 milliárd forintot, termékeinek 93,5 százaléka külföldön talált vevőre. A Lufthansa Technik miskolci szervizközpontja tovább bővítheti az ágazat teljesítményét, és bizonyítja, hogy a globális befektetői környezet Magyarországot már nem csupán termelési, hanem magas színvonalú technológiákat előállító és fejlesztő helyszínnek is tekinti.

Forrás MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »